Daniel Radeta 01

Daniel Radeta: Stalni sezonci neće imati pravo na naknadu ukoliko se nešto ne promjeni!

Posljednjim odlukama država u okruženju i stavljanje u crvenu zonu, turistička sezona u HR je praktički završila sredinom kolovoza. Komunikacija Turističkih zajednica i Ministarstva turizma o 80% prošlogodišnjeg turističkog prometa su očito bile i više nego frizirane. Manipulacije s brojkama o broju noćenja i broju gostiju došle su na naplatu. Prave brojke nas tek čekaju, a već danas znamo da je pad BDP-a u drugom kvartalu rekordnih 15%! Prvi otkazi i zatvaranja tvrtki kreću s 1.9.2020. a zavod za zapošljavanje debelo kasni s novim mjerama.

Jedna od mjera koje su već trebale biti prilagođene novim okolnostima je svakako i mjera STALNI SEZONAC. Već je svima jasno kako niti jedan sezonac ove godine neće uspjeti ostvariti pravo na naknadu.

Iz istog razloga pod hitno treba promijeniti uvjet za ostvarivanje prava naknade te uvesti izvanrednu mjeru s promjenom iz 6 mj. minimalnog radnog odnosa u 3 mj. kako bi u narednom periodu radnici u sezoni imali pravo na tu minimalnu naknadu.

Mjera kao takva je od krucijalne važnosti za naše sugrađane jer je pred nama jedan izrazito neizvjestan period, kako za radnike, tako i za njihove poslodavce.