FM SDP Zadar – Podrška tetama iz menze

PODRŠKA RADNICAMA I RADNICIMA AGENCIJE ZA STUDENTSKI STANDARD

Radnici u ugostiteljskom sektoru često su jedni od najmarginaliziranijih radnika. Bili to konobari/konobarice ili trgovci/trgovkinje, oni su često prvi kojima se krše radnička prava. Najčešće su to neplaćeni prekovremeni sati, nekorištenje ili kršenje dnevnog, tjednog ili godišnjeg odmora, isplate dijela plaće na crno i sl. Radnici/e su često iscrpljeni i potplaćeni te nemaju vremena za sindikalno udruživanje i sindikalne edukacije. Važnost u udruživanju je ta da se na taj način otvara put ka pregovaranju o vlastitim plaćama i uvjetima rada.

Zadnjih nekoliko dana mogli smo pročitati/čuti/vidjeti, pogotovo kao studenti, štrajk radnika i radnica u zadarskim menzama. Radeći za 3500 do 4000 kuna naše tete iz kuhinje svakog dana osiguravaju obroke tisućama zadarskih studenata. Upravo njima se ne da za pravo da ravnopravno sudjeluju u pregovorima za vlastiti kolektivni ugovor, već im poslodavac želi nametnuti svoju volju. Time poslodavac krši Obavezu kolektivnog pregovaranja u dobroj vjeri, odnosno Članak 193. Zakona o radu, kako su i same navele. Uz svu spremnost koju su radnici i radnice izrazili, da im se zbog korona krize smanje plaće i druga potraživanja na određeni vremenski rok, poslodavac nije pokazao volju da na isto stavi vremensko ograničenje, već je iskazao samovolju da o svim pitanjima radnika odluku donosi isključivo Upravno vijeće Agencije za studentski standard.

Kao mladi ljudi, koji sutra izlazimo na tržište rada i koji žele bolje uvjete rada za sve radnike i radnice, koji žele koristiti svoja prava za sindikalno udruživanje, kolektivno pregovaranje i štrajk zajamčen Zakonom te kao mladi socijaldemokrati i socijaldemokratkinje, kojima fokus mora biti na obespravljenima i na radnicima, ovim putem podržavamo štrajk radnika i radnica zadarskih menzi.

Helena Mikulandra,

potpredsjednica Foruma mladih SDP Zadar