KOLUMNA – Loreta Stipčević: Ovaj, onaj… i taj neki treći

Proteklih tjedana se zadarskim SDP-om bave i novinari i (dežurni ) tipkači i tu i tamo neki politički akteri.  Izborna je godina, nije to ništa neuobičajeno.  Neuobičajeno je, najblaže rečeno, sljedeće:

Do jučer smo bili  atribuirani kao bljedunjavi, neprepoznatljivi, mlitavi, neaktivni , lijeni, premladi, prestari,nerealizirani, bezidejni, potrošeni, umorni, izgubljeni,bave se sami sobom,  zalutali u politiku, preambiciozni, neambiciozni,liberali, komunisti, kapitalisti,  salonski ljevičari, radikalni ljevičari…     Samim tim smo valjda bili nedostojni   medijskih osvrta na naš rad i djelovanje, jer tko bi se uopće zamarao nečim tako dosadnim kao što je SDP Zadar?

Međutim eto, zadnjih tjedana, Kopernikanski obrat: propituje se, nadasve brižno, što se to događa na Trgu pet bunara?  Što si to umišljaju  tamo neke , no name i niškoristi  persone pa pišu  priopćenja o svemu i svačemu, a, ovisno o zasluzi , i o nekima?  Diplomirani šerifolog će pak izraziti zabrinutost promjenama u zadarskom SDPu jer do jučer je sve bilo rože i fiori ,a danas je tko nas bre zavadi.  Poučiti će nas i o tome da se ne bi trebalo živjeti od politike. Nikako.

Pa tko su u stvari ti neki esdepeovci iz Zadra, do jučer kao nevidljivi , a danas šaka u oko lokalnog političkog vidokruga?

Ovaj jedan je gradski fićfirić. Puno zuji, malo meda daje. Ono malo što se u životu umorio  je od nošenja konobarske tacne ljeti po restoranu. Zimi ga je ubijala dosada, pa  se učlanio u SDP . Brzo je napredovao i postao gradski vijećnik.   Vrag mu nije dao mira pa je svojedobno predložio da osnovnoškolcima slabijeg imovnog stanja Grad plati knjige za školu. I bilo je tako pa se sad HDZ s tim hvali. Kad u Vijeću krene govoriti o KK Zadar  u stranci se svi hvatamo za glavu jer tamo se kralo oduvijek pa nam je pilana to stalno slušati.  On kaže „baš me briga ja ću i dalje govoriti“.   Povremeno bude i neke koristi od njega- nedavno je usvojen naš amandman o povećanju budžeta za Sigurnu kuću. Do toga je došlo tako da mu je na sjednici bilo dosadno, pa se vrpoljio u onoj stolici i skužio da Predsjedavajući mulja sa rezultatom glasanja. Poprecjednik je gradskog SDPa. To znači da stalno visi u Komitetu pa stoji onako bez veze i samo nešto tipka. Opušta ga glazba, a najviše voli slušati Ritu Oru. Kad ne zna što će od sebe zapiči za Brisel da se malo poveseli sa stranačkim lezilebarošima i  zaradi  neku plaću. Njegov radni staž nam je svima misterij, ali se ne usuđujemo ništa pitati.

Ovaj drugi je Precjednik gradskog SDPa. To je onaj bljedoliki koji je nekad imao crvenu kosu. Postoji osnovana sumnja da je,  istarumatiziran radom od ranog djetinjstva,  u određenom trenutku odlučio postati linčina. Kao fol neki poduzetnik,  bavi se   iznajmljivanjem nečega i zapošljava neke ljude. Njegovi zaposlenici će vam za njega reći sve najbolje ( to naravno od straha).  Kad je počela korona, imao je neku radnicu koja se nije mogla vratiti u svoju zemlju jer se nije smjela prelaziti granica. Umjesto da je lijepo doprati do granice i otfikari( kako mu je mudra naša država savjetovala), on ju je mjesecima držao na stanu i hrani i plaći.

I on je  gradski vijećnik. Petlja se u sve i svašta-neš ti eksperta. Pa tako govori o parkingu, o staroj Tehničkoj školi, o nekim okljaštrenim drvoredima, pa o nogometu,  pa o Gaženici, pa o nekim novcima…uglavnom, ništa to nema veze ni sa čim. Zaslijepljen je uspjesima naše turističke zajednice i može biti da  zbog toga inzistira da ga na sjednicama Predsjedništva zovemo Mario. Kad netko pogriješi, onda ajmo ekipa sve ispočetka. Tako nas je prošli put držao od 19:00-23:30, a sve navodno zbog dvije-tri rečenice nekog bezveznog priopćenja. Mutan i čudan tip.

 U slobodno vrijeme voli nositi majice s kapuljačom i zujati gore-dolje sa svojim dronom ( dok mu ga ne ukradu).Vesele je i vedre naravi pa se stalno smije. I on se opušta  uz glazbu Rite Ore. I ne samo to-u kampanjama moramo, uz stranačke plakate, po gradu lijepiti i plakate te neke Rite.Njen drugi dolazak u naš grad radosno iščekujemo.

Onaj treći pak ne radi ništa i wanna be je političar. Nepokretni pokretač svih problema u stranci.   Zvučnog je pridraškog prezimena ,a ne radi ni u pošti ni u policiji.  Ima veliku kockastu glavu koju je svojevremeno pokušao prikriti raznim stilističkim bravurama koje su uključivale i dugu kosu i obojenu kosu. Ništa. Ali samo da znate, koliko god mu je velika  glava toliko mu je veliko i srce, pravo socijaldemokratsko. Drug i ljudina samo takva.

Doduše, ovaj treći nastoji unijeti razdor među ovom prije spomenutom dvojicom. To postiže umijećem stomačnog šaptanja, vještine koju je usvojio u zadnje vrijeme.

Naravno, i ovaj je besposličar  gradski vijećnik.  Kad se dograbi onog mikrofona i govornice, ne pušta. Nešto o civilnoj zaštiti, pa o Proračunu i opet Proračunu… -tvrdi da su dva i dva četiri ili bar da bi tako trebalo biti.  

Živi u kvartu u kojem je rasadnik zvučnih političkih imena vladajuće stranke u našem gradu, pa ne čudi da se i on opušta slušajući Ritu Oru. Voli i sprejati zidove u svom susjedstvu. Puno putuje, a najviše voli mjesta koja su nekad  ili imala nuklearnu elektranu, ili su je zamalo dobila. Ova potonja su u zadnje vrijeme predmet njegovog političkog interesa. Ipak, najviše od svega voli gledati serije, a omiljena mu je Na terapiji. Kaže da je to zbog toga jer da mu se jako sviđa fotelja tog psihijatra.

Eto, to su oni, mularija balava iz Komiteta.

A mi ostali?

Ova trojica su bez veze, a mi još bezvezniji. No ipak, evo tek tako, samo da znate, ima nas i volimo i taj esdepe i onih pet bunara,a iznad svega volimo naš grad i želimo da to opet bude grad. Ima nas svakakvih. Neki su  istovremeno išli i na vjeronauk u crkvu i u partijske političke škole i tamo osvijestili da između Deset Božjih zapovjedi i pionirske zakletve i nema neke razlike. Neki rade kod privatnika, neki su uhljebi, neki ne mogu naći nikakav posao. Kad sljedeći put neki od vas eventualno požele ispljucati nas kao ljubitelje SUBNORa, dajte imajte na pameti da su neki od naših članova i sudionici Domovinskog rata i ratni vojni invalidi i da nisu krvarili za ovu zemlju zato da netko tamo može neometano sijati govor mržnje.

Djeca smo tvorničkih radnika, domaćica, službenika, djelatnika u zdravstvu, konobara i kuhara, trgovaca i vozača,komercijalista,  političara , ribara, seljaka i pravnika,pomoraca, vatrogasaca i knjigovođa, prosvjetnih djealtnika, odgojiteljica,  vojnih lica i turističkih radnika.  Solidarni smo i pravdoljubivi, ne zato što smo negdje pročitali da takav moraš biti, već zato što to jednostavno JESMO i jer je to jedini put.

Mi,

Nino, Sabina, Ivan , Loreta, Vlado,  Irena, Marko , Mirjana, Davor , Diana, Sandro, Dijana, Dejan, Patricia, Ivan , Danijela, Zoran, Helena, Marko, Jelena, Goran, Davor, Eni, Kristian, Mila, Erol, Ivana, Jure, Nera, Željko, Vedrana, Stanko, Darija, Josip, Marina, Darko,Deniza, Daniel,  Iva, Andrija, Dora, Alen, Branko, Atanasija.

Dica.

Zadarska!!!!