KOLUMNA: „ Narod odlučuje “ o „ Istini o Istanbulskoj “

Samo Hrvati mogu izabrati Vladu i izglasati državni proračun koji će im omogućiti da tuku žene.
Nekako tako mi izgledaju pretpostavke građanskih inicijativa „ Narod odlučuje “ i „ Istina o Istanbulskoj “ koje se provode diljem Hrvatske. Zadar nije izuzetak.

Inicijativa „ Narod odlučuje “ ima za cilj „ očistiti “ Hrvatski sabor od nacionalnih manjina ( posebno srpske nacionalne manjine ) i omogućiti ekstremnoj desnici prolazak u sabor sa pragom od 4%, budući im je to do sada uspjevalo razmjerno rijetko. Ovako bi i dalje svojim ekstremnim stavovima trovali politički prostor, ali ovaj put i sa saborske govornice.

Tvrditi da se grubim uskraćivanjem ostvarenih prava nacionalnim manjinama gradi pravedniji izborni zakon u najmanju je ruku licemjerno. Oduzimanje je to stečenog prava na jednakost; organizatori građanske inicijative „ Narod odlučuje “ zastupnike nacionalnih manjina vide kao zastupnike drugog reda, a samim time i naše sugrađane – pripadnike nacionalnih manjina.
Sramota je to za Hrvatsku 21. stoljeća.

Iako je Istanbulska Konvencija ratificirana u Hrvatskom saboru, organizatori građanske inicijative „ Istina o Istanbulskoj “ ne mogu se pomiriti sa činjenicom da živimo u 21. stoljeću. Tvrde da bi „ ratifikacija Istanbulske Konvencije uzrokovala potpuno nepotrebnu krizu unutar hrvatskog pravnog sustava i hrvatskog društvenog tkiva“.
Ako će zaštita zlostavljanih žena i djece dovesti do „ nepotrebne krize “ i do razaranja hrvatskog tkiva “ i to onog nasilnog – neka dovede. Podnijet ću tu „ krizu “ na nogama.

Ratifikacija Istanbulske konvencije može dovesti jedino do toga da Republika Hrvatska počne koristiti sve pravne i društvene mehanizme kako bi zaštitila zlostavljane žene i djecu žrtve nasilja.
Kada završi prikupljanje potpisa i štandovi se spreme za neku sljedeću incijativu, kada se zbroje potpisi, a donatori iziđu iz ormara, nadam se samo da ćemo ( pre )živjeti u 21. stoljeću.

Danijela Vukoša