Marko Vučetić: Politika bijede nije politika dostojanstvenog grada

Danas je Šime Erlić, državni tajnik za EU fondove i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a, došao u Zadar uručiti ugovor o potrošnji 3,6 milijuna kuna za dovršenje Centra za mlade.

Tom prilikom je gradonačelnik Dukić rekao sljedeće: “Sad se vidi koliko je važno imati svoje ljude u svim polugama vlasti”. Ova rečenica sažima samu bit političke korupcije. Ova rečenica proizlazi iz unutarnjeg ritma lokalnih politika koje korupciju proglašavaju zaslužnim politikama za razvoj Zadra.

Važno je, dakle, imati svoje ljude – ova rečenica je rečenica koja sadrži svu bijedu hrvatske politike. Politika korupcije počiva na ‘našim ljudima’ koje se ima. Korupcija nije moguća s ljudima koje se ne može imati, s ljudima koji su svoji.

Korupcija na lokalnoj razini oduzima zrak, zelenilo, slobodu kretanja i druženja, mogućnost zapošljavanja, dječja igrališta, vrtiće i škole, ceste i parkirališta, šetnice i plaže… To ne vide oni koje netko ima i koji su sretni jer se nalaze u lancu onih koje se ima. Politika bijede nije politika dostojanstvenog grada.

Kandidat za gradonačelnika Zadra, dr.sc. Marko Vučetić