Nino Mrčela: Jesu li obustavljene isporuke lijekova zadarskoj bolnici?

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije aktualni sat je ponovno prekinut nakon 60 minuta, a 5 vijećnika je ostalo bez mogućnosti postavljanja pitanja. U situaciji kad se skupština sastaje svaka 3 mjeseca ovakvo ponašanje vladajućih mi je neshvatljivo.

Na skupštini se raspravlja o manje bitnim stvarima, a ključne teme poput neizbježnog kraha zdravstvenog sustava zbog nagomilanih dugova u zdravstvu, te samo odgođenog gospodarskog sloma ostaju naraspravljene. Kulminacija katastrofalnog financijskog stanja u zdravstvu je nedavni sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Dugovi bolnica prema veledrogerijama premašili su 4 milijarde kuna, manjak zdravstvenih ustanova u Zadarskoj županiji samo za prvo polugodište 2020.e godine iznosi 67 miliona kuna, a bolnicama prijeti obustava isporuka lijekova, Skandalozne su najave da će biti podmireno samo 200 miliona kuna duga, te izjava ministra Beroša : “Smanjite promet u bolnicama”.
U ovoj Covid pandemiji vladajući kao da su zaboravili na temeljnu ulogu zdravstvenog sustava, a to je skrb o svim bolesnicima. S druge strane za građane oprost dugova ne vrijedi, moratoriji na ovrhe su istekli, građani su ne svojom krivnjom zapali u financijske teškoće, a okolnosti koje su ih do toga dovele nisu prošli. Ovo je jedna loša poruka, država dvoje dugove ne misli vraćati, a građani neka se sami snađu.
Pitanje za Župana Božidara Longina: Jesu li obustavljene isporuke lijekova zadarskoj bolnici i koliko duguju dobavljačima?
Nino Mrčela, vijećnik u Županijskoj skupštini